Kiviniemi joutui pettymään talvikauden päätteeksi

Taneli_Niinimaki_Photography-9500.jpg

Lauantaina ajettu Joensuun SM-Itäralli päätti talvikauden vaativissa olosuhteissa. Kristian Kiviniemi ei saanut onnistunutta päätöstä alkukaudelle Skoda Fabian ratissa, kun kilpailu päättyi keskeytykseen toisen erikoiskokeen jälkeen. Hyvä palkintotulos alla Joensuun osakilpailuun startannut Kiviniemi koki ralliautoilun raakuuden jo avauserikoiskokeella. Parkanolaisen matka jatkui vielä seuraavan erikoiskokeen ajan, kunnes auto oli pakko parkkeerata tien sivuun.

– Ykkösellä puolessa välissä jäi yksi jarrutus liian myöhään ja päädyttiin lumipenkkaan. Lapioitiin auto irti ja jatkettiin matkaa, mutta jäähdytin vaurioitui ja alkoi vuotaa, Kiviniemi harmitteli. – Vuoto oli sen verran pieni, että startattiin EK2:lle, mutta sen jälkeen siirtymällä jäähdytinnesteeksi kelpaavat tuotteet loppuivat, joten oli heitettävä pyyhe kehään. Nyt nollataan tämä tilanne ja aletaan keskittyä kesäkauteen.

– Kokonaisuutena kulunut talvikausi oli pettymys. Tiedossa oli, että talven kisat ovat itselle haastavia, mutta ne olivat vähän turhankin vaikeita. Positiivisia asioitakin löytyy: vauhdillisesti ollaan päästy ajoittain odotetulle tasolle, ja yhteispeli uuden kartanlukijan Enni Mälkösen kanssa toimii hyvin, summasi Kiviniemi.

Ralli SM -kauden ensimmäinen kesäkilpailu koittaa Riihimäellä 25. toukokuuta.

 

Kuva Taneli Niinimäki

 

Kristian Kiviniemi hamuaa kärkeen Joensuun Itärallissa

Talvikausi Ralli SM -sarjassa ajetaan päätökseen tulevana viikonloppuna, kun Suomen huippukuskit mittaavat paremmuuksiaan Joensuun ympäristön hienoilla teillä. Perinteikäs Itäralli on yksipäiväinen kilpailu, jossa ajetaan kuusi erikoiskoetta lauantain aikana.

Edellisessä osakilpailussa hienosti kolmanneksi sijoittunut Kristian Kiviniemi on jälleen valmiina kärkikamppailuun TGS Worldwide -tiimin Skoda Fabia R5 -autolla. – Tämän viikon alussa käytiin ajamassa pienet treenit ja kaikki toimi oikein hyvin. Mitään muutoksia ei lähdetty tässä kohdassa talvikautta tekemään. Ajettiin vaan ja kohennettiin tuntumaa autoon, Kiviniemi totesi. – Joensuun ralleissa on yleensä ollut todella huiput tiet. Viikonlopulle on luvattu vielä pakkaskeliä, joten hienoa on päättää talvikausi hyvissä talviolosuhteissa.

Kristian Kiviniemi ja kartanlukija Enni Mälkönen lähtevät liikkeelle samalla tatsilla, jolla edellisessä rallissa Kouvolassa ajoivat. – Varmasti tulee olemaan kova kilpailu, kun kuusi kuljettajaparia lähtee ajamaan voitosta. Palkintopallille on siis kovasti tunkua, Kiviniemi arveli. – Lähdetään heti alusta saakka ajamaan kovaa ja pidetään oma homma kasassa koko päivän. Uskon, että taistellaan taas kärkisijoista. Oma tekemisemme kun toimii, niin voidaan varmasti olla tyytyväisiä lopputulokseen, Enni Mälkönen ennakoi.

Kristian Kiviniemi_Skoda Fabia R5.jpg

kuva Jarno Saari

Kiviniemen tiimin yhteistyökumppaneiden esittelyssä on nyt Voitelukeskus, joka on voitelualan huippuosaaja ja edelläkävijä alansa kehityksessä. Voitelukeskuksen laajasta ja laadukkaasta valikoimasta löytyy kaikki, mitä huolto vaatii. Ammattitaitoinen ja osaava henkilökunta auttaa asiakasta löytämään parhaat ratkaisut ja tuotteet asiakkaan kohteeseen. – Voitelukeskus ja Arto Tonttila ovat olleet vahvasti mukana tukemassa kilpauraani alusta lähtien ja heidän avulla ovat pyörät pyörineet, Kristian kertoi.

https://www.voitelukeskus.com

Kiviniemi nousi ensimmäistä kertaa podiumille SM1-luokassa

Viikonloppuna ajettu Kouvolan SM-ralli tarjosi Kristian Kiviniemelle nnistumisen ja epäonnistumisen tunteita. Positiivisia asioita oli Parkanon UA:n kuskin kilpailussa kuitenkin enemmän, joten lopputulos täytti tavoitteen SM1-luokan kolmannen sijan myötä.

Edellisillä kausilla tuotantoautojen luokassa palkintopallille useamman kerran ajanut Kiviniemi oli tähän mennessä sijoittunut parhaimmillaan neljänneksi Ralli SM -sarjan pääluokassa.

Tällä kertaa podiumille yltäminen oli työn ja tuskan takana Kiviniemelle ja kartanlukija Enni Mälköselle.
– Perjantaina meillä oli heikko startti kisaan, kun jäätiin aivan liikaa kärjestä. Ei tunnu pimeässä ajaminen oikein osuvan kohdalleen, Kiviniemi myönteli. – Toisena päivänä lauantaina lähdettiin uudella sykkeellä. Ensimmäinen lenkki meni hyvin, vaikka vähän olisi voinut saada nelos- ja vitospätkien ajasta nipistettyä pois.

Huoltotauon jälkeen Skoda Fabia R5 -kuljettaja hyökkäsi vielä enemmän. Tuloksena oli pohja-aika EK6:lle ja kolmanneksi ripein noteeraus EK7:lle. – Vikalla pätkällä oli loskaa tiellä niin paljon, että en pystynyt enää ajamaan kunnolla. Lopputulos on ihan ookoo, mutta paljon jäi hampaan koloon, kun eroa kärkeen kertyi 26,6 sekuntia. – Vauhti on jo melko hyvällä tasolla, kun vain saadaan kaikki pätkät tulemaan tasaisesti ja hyvällä rytmillä. Positiivisilla fiiliksillä voidaan tästä lähteä suuntaamaan seuraavaa kilpailua kohti, Kiviniemi päätti.

Talvikauden viimeinen osakilpailu, Itäralli, ajetaan Joensuussa 2. maaliskuuta.

 

Lisätietoja:
Jarno Saari
tiedottaja
0400 959 565Kristian Kiviniemi_kuva Jarno Saari.JPG

Kuva Jarno Saari

Kristian Kiviniemi tähtää kolmen kärkeen Kouvolassa

Ralli SM -sarjan kovatasoisessa SM1-luokassa riittää jälleen mielenkiintoa, kun kauden toinen osakilpailu kaasutellaan Kouvolan ympäristön vaativilla teillä tulevana viikonvaihteena. Kristian Kiviniemi kilpailee Skoda Fabia R5 -autolla ja lähtee päättäväisenä haastamaan sarjan kokeneita kärkikuljettajia.

TGS Worldwide -tiimin kanssa ennakkotestit viime viikonloppuna Mikkelissä ajanut Kiviniemi on valmiina haastaviinkin olosuhteisiin. – Meidän testeissä oli jo tosi haastavat olosuhteet. Aluksi ajettiin plussakelin sulattamassa loskassa. Se olikin hyvä, sillä Kouvolassa voi olla vastaavaa olosuhdetta tarjolla, Skoda-kuljettaja ennakoi. – Testipäivän aikana koitettiin monia eri asioita auton säädöissä, ja niistä jäi hyvä tunne itselle. Olen luottavainen, kun nyt päästään ajamaan paremmin itselle sopivalla autolla avauskilpailun lähtökohtiin verrattuna.

Tulevaan ralliin Kiviniemi ja kartanlukija Enni Mälkönen lähtevät tavoittelemaan sijoitusta kärkikolmikkoon. – Toivottavasti keli olisi pakkasen puolella, mutta tuskinpa niin tulee käymään. Itse en ole Kouvolassa talvikisoja ajanut, mutta aina aiemmin siellä suunnalla tiet ovat olleet todella hienoja. – Tämä ralli on luonteeltaan aivan erilainen Tunturiin verrattuna ja moni asia on helpompaa, mutta vauhti pitää löytää heti ja virhemarginaalit ovat paljon pienempiä. Testien jälkeen uskon, että pystytään ajamaan hyvistä sijoituksista. Vielä kun flunssan saisi itseltä karkotettua, niin homma varmasti toimii, Kiviniemi jatkoi.

Kristian Kiviniemi ja Enni Mälkönen kilpailevat Kouvolassa numerolla 5. Perjantaina ajetaan kaksi erikoiskoetta ja lauantaina ohjelmassa on viisi pätkää.

Kuva Jarno Saari

Kristian Kiviniemi_kuva Jarno Saari.JPG

Kristian Kiviniemellä hankala ralliavaus Rovaniemellä

Kaksipäiväinen Arctic Lapland Ralli avasi Ralli SM -kauden vaativissa olosuhteissa, kun pakkanen ja lumipöly lisäsivät haasteita.

Kärkikolmikkoa haastamaan lähtenyt Kristian Kiviniemi ei päässyt ajamaan puhdasta kilpailua, jonka myötä tuloksena oli SM1-luokan seitsemäs sija.

Kiviniemi ja kartanlukija Enni Mälkönen käynnistivät rallin lupaavasti neljännellä sijalla. Kolmas erikoiskoe oli kaksikolle epäonninen, kun ongelmien vuoksi pätkällä tuhraantui aikaa yli kuusi minuuttia. – Kohtalaisen hyvän alun jälkeen tuli sitten lunta tupaan kolmospätkällä Kaihuavaarassa. Jarrutus jäi lumipölyssä liian myöhäiseksi ja käytiin penkassa. Keula hörppäsi, ilmanputsari täyttyi lumesta ja jouduimme pysähtymään, sijalle 22 pudonnut Kiviniemi harmitteli. – Sen jälkeen hajosi vielä lämmityslaite, joten loppukisan ajan oli aika hyytävän kylmä auton kabiinissa.

Skoda Fabia R5 -autolla kilpaileva Kiviniemi nousi tasaisesti tuloslistalla, mutta kilpailun edetessä aivan huippuaikoja ei taululle kirjattu. – Kilpailu tuntui tosi pitkältä ongelmien jälkeen. Meillä ei enää ollut varsinaista sekuntikamppailua, joten parasta hyökkäystä eikä ajorytmiä löytynyt, Kiviniemi myönsi.

Maalissa 10 erikoiskokeen jälkeen Kiviniemen autokunta kuittasi SM1-luokan seitsemännen sijan. Ralli SM -kausi jatkuu Kouvolassa 15.-16. helmikuuta.

Kristian Kiviniemi_Arctic 2019

Kiviniemi mukaan rallin SM-sarjaan

Kristian Kiviniemi lähtee kilpailemaan rallin SM-sarjaan kaudella 2019 Skoda Fabia R5 autolla. Kalusto tulee Toni Gardemeisterin tiimiltä TGS Worldwidelta. Kauden aikana kilpaillaan kaikkiaan seitsemän osakilpailua, joista ensimmäinen Arctic Lapland ralli ajetaan tammikuun 24-26. Rovaniemellä.

kristian_kiviniemi

– Loistava fiilis ensi vuodesta! Tilanne alkaa näyttämään hyvältä ja todella innoissani odotan, että päästään aloittamaan kauden testit ja valmistautuminen ”Tunturiralliin”. Sain hyvän luoton huippu kalustoon ja tiimiin kuluneen vuoden aikana ajetuissa kilpailuissa ja niiden pohjalta on luottavainen olo lähteä ensi kauteen. Paljon on tehty töitä tämän toteutumiseksi, mutta paljon on vieläkin tehtävää.

Suurimmat muutokset aiempiin vuosiin ovat ammattilaistiimin kalustolla ajaminen ja kartanlukijan vaihtuminen. Kartanlukijaksi ensi kaudelle vaihtuu Enni Mälkönen. Ennillä on monen vuoden kokemus rallin SM-sarjasta ja vuosilta on tarttunut matkaan SM-mitalleja.

– Paljon on asioita muuttunut ensi vuodelle, mutta itsellä on luotto, että nyt kasassa on vahva paketti, jolla pystytään kilpailemaan rallien voitoista. Ennin kanssa kävimme syksyllä ajamassa testiä ja hoitamassa etuauto tehtäviä Nivalan harrasterallissa. Kyllä heti ensi metreistä lähtien huomasi, että hänellä on ammattimainen ote kartturin tehtävissä ja yhteispeli lähti sujumaan hyvin.

Skoda Fabia R5 on nelivetoinen kilpa-auto, joka on tehtaan valmistama. Skoda on huippuauto niin maailmalla WRC 2-luokassa kuin Suomessa SM 1-luokassa. Vuonna 2018 SM-sarjan kuskien ja tiimien mestaruudet ajettiin TGS:än kalustolla.

– Viime vuonna ajetuissa SM-ralleissa pääsimme hyvään vauhtiin Skodalla ja uskon vauhdin parantuvan vielä, kun pääsemme ajamaan lisää testiä ja täyden SM-sarjan ensi vuonna. Sarjan taso on erittäin kova ja nopeita kuljettajia on paljon. Kaikissa kilpailuissa pitää pystyä tekemään maksimi suoritus, jos kauden päätteeksi haluaa olla mitalisijoilla. Varmasti tulee hienoja ja tiukkoja kilpailuja pitkän kauden aikana.

Kiviniemi on kiertänyt SM-sarjan 2014-2017, joilta parhaana saavutuksena voi pitää 2015 vuoden SM-pronssia SM-2 luokassa. 2018 vuosi oli välivuosi SM-sarjasta ja nyt on virtaa lähteä kilpailemaan koko vuosi huippukalustolla.

– Ensi vuosi on todella hieno mahdollisuus ja siitä iso kiitos jo tässä vaiheessa kuuluu yhteistyökumppaneille. On ollut hienoa, että olemme saaneet yhteistyökumppanit kanssamme tavoittelemaan Suomen mestaruutta ensi vuonna.

VIP-autona Kapinarallissa

Menneenä viikonloppuna olimme ajamassa VIP-autona Kapinarallissa, joka ajettiin Nivalan ympäristössä. Normaali VIP-auton tehtävistä poiketen ajoin koko kilpailun oman kartturin kanssa. Tämän kisan päätarkoitus olikin kokeilla yhteispelin toimivuutta uuden kartturin kanssa ”kilpailutilanteessa”. Kilpailussa ajoimme Mitsubishi Lancer Evo 10:llä.

Kartanlukijan paikalla istui ensimmäistä kertaa Enni Mälkönen. Oppinsa Enni on kasannut AKK:n valmennusryhmän ja usean kilpailuvuoden aikana. Ennen kilpailua olimme ajaneet testeissä muutaman vedon ja käyneet tekemässä nuottitreeniä. Näiden pohjalta odotukset hänen tekemiseensä olivat korkealla.

Kilpailussa ajettiin viisi erikoiskoetta, joiden yhteismitta oli n. 50 km. Reitillä oli sekä nopeita että hidasvauhtisia osuuksia mikä oli todella hyvä. Päivän ensimmäinen erikoiskoe oli todella tekninen ja haastava mutta homma sujui ilman ongelmia. Heti ensimmäisestä erikoiskokeesta eteenpäin  homma toimi moitteetta ja luottamus Enniin sen kun kasvoi kokoajan. Viimeinen erikoiskoe oli osittain sama kuin ensimmäinen, joten siellä oli kaivautunut jonkin verran esiin kiviä, joista yksi rikkoi renkaan. Rengasrikosta huolimatta päivä oli todella hyvä. Vaikkemme virallisia aikoja saaneetkaan oli hieno nähdä kuinka erikoiskoe erikoiskokeen jälkeen luotto uuteen kartturiin vain varmistui, eikä ajamisessa ollut minkäänlaisia vaikeuksia. Luottamus tulevaisuuteen kasvoi etenkin, kun näki miten ammattitaitoisesti homma oli uudella kartanlukijalla hanskassa.

Tässä vielä linkki viikonlopun kilpailun incaariin.

EK 3: https://www.youtube.com/watch?v=xueSmophBrI

Tämän kauden osalta kilpailut ovat ajettuna ja tällä hetkellä keskitytään ensi vuoteen täysillä.
Iso kiitos teille avustanne! Ilman tärkeää tukeanne ei tämä olisi mahdollista!

Ystävällisin Terveisin
Kristian Kiviniemi

Mitsu_Nivala_EK1.jpg